True
Informatief.TV - TV kijken via internet, de beste Informatieve tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Andere Tijden Special - Alle afleveringen
Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: De razzia van Rotterdam

Het bevel aan alle mannen van 17 t/m 40 jaar zich voor arbeidsinzet te melden wordt in november 1944 per pamflet verspreid in Rotterdam en Schiedam. Daarop volgt de grootste razzia die Nederland tijdens de bezetting heeft gekend. De toen 17-jarige Piet Laban herinnert zich de adembenemende stilte in het Feyenoordstadion, waar de mannen bijeen gebracht worden voor transport. Ook Koos Bienefelt, dan 18 jaar, moet onmiddellijk met een Duitse soldaat mee. De vader van de dan 5-jarige Henk Gaertman wordt eveneens afgevoerd. Zijn moeder stuurt Henk in 1945 elke dag naar de kade om te kijken of zijn vader al terug is, maar dat gebeurt niet.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Van Klein Links naar GroenLinks

Wanneer ze bij de verkiezingen van 1986 bijna worden weggevaagd, beseffen de kleine linkse partijen dat ze iets moeten gaan doen. Op die verkiezingsavond in 1986 blijft er van de pacifistische PSP nog maar één zetel over, de op het milieu gerichte PPR heeft er nog twee. De communistische CPN en de evangelische EVP verdwijnen helemaal uit de Kamer. Is samenwerken misschien een idee? In het geheim komen per partij enkele mensen bij elkaar in Sittard, ver weg van Den Haag. Met onder anderen Ina Brouwer, Andrée van Es, Bram van Ojik, Wim de Boer en Joost Lagendijk kijken we terug op het proces dat leidde tot de vorming van GroenLinks.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Herinneringen aan Chili - 50 jaar na Salvador Allende

Allende's revolutie via de democratie had wereldwijd op veel sympathie kunnen rekenen. Verschillende linkse Nederlandse politici en journalisten waren naar Chili gereisd om getuige te zijn van zijn hervormingen om de armoede en ongelijkheid te bestrijden. Na de bloedige coup van generaal Pinochet, die werd gesteund door de Verenigde Staten, zette Nederland de deur wagenwijd open voor Chileense politieke vluchtelingen. Veel van hen wonen hier nog en proberen hun cultuur te behouden, maar de heimwee naar die tijd en hun vaderland is altijd gebleven.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Vakantie op wielen

Het imago van reizen met de caravan blijkt mee te bewegen met de tijd. Is het voor de oorlog alleen weggelegd voor welgestelde excentriekelingen, na de oorlog groeit het uit tot iets voor avonturiers. Met de toenemende welvaart gaat ook de 'gewone' Nederlander overstag. Hoe bijzonder is het immers dat je je eigen knusse huis mee kunt nemen naar verre landen? Daarmee wordt het gaandeweg ook een onderwerp van spot: kijk de burgerman eens gaan met zijn sleurhut en zijn eigen pindakaas en piepers in het keukenkastje. Maar ook dat beeld is niet van blijvende aard.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Niet zomaar een toernooitje, 25 jaar Gay Games in Amsterdam

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat burgemeester Patijn in de Amsterdam ArenA het startschot gaf voor de Gay Games in 1998. Het evenement trok ruim 14.000 deelnemers uit 68 landen naar Amsterdam, waar zij een week lang konden genieten van sport, feesten en vrijheid. Met onder anderen Ellie Lust, Humberto Tan en kunstschaatser Edward van Campen, wiens deelname op het laatste moment in het water viel, blikken we terug op dit evenement.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Korea - de oorlog die nooit eindigde

Rond de vierduizend Nederlanders vochten mee in de Koreaanse Oorlog (1950-1953), van hen kwamen er 125 nooit terug. De strijd ontstond doordat het land na 1945 een speelbal werd in de Koude Oorlog. Met de inval van het door de Sovjet-Unie en China gesteunde noorden in Zuid-Korea begon de oorlog. In 1953, na een bloedige strijd, werd een wapenstilstand gesloten. De vrede is echter nog altijd niet getekend. Ook voor veel Nederlandse Korea-veteranen is de oorlog nooit geëindigd. De gesneuvelde Nederlanders liggen begraven op het ereveld in Zuid-Korea. Sommige veteranen willen daar nu, op hoogbejaarde leeftijd, ook begraven of bijgezet worden.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Arnhem op de vlucht

Schrijver Ineke Inklaar: 'De oorlog is al vier jaar aan de gang. Mensen hebben honger en verkeren in onzekerheid.' De stoet waarin de dan 8-jarige John Joep Visser meeloopt, wordt beschoten door een Engels vliegtuig. Joop ten Klooster wordt met 17 anderen liefdevol opgenomen bij een boer. Anderen treffen het minder goed: Clasien Jacobs slaapt in een stal met muizen en ratten. Als de Arnhemmers terugkeren, treffen ze hun huizen in puin en leegggeroofd aan. Het Rode Kruis start de Hulpactie Roode Kruis, H.A.R.K. Omdat notabelen als eersten aan de beurt kwamen, stond de afkorting al gauw voor Hulp Aan Rijke Kennissen.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Back to the Future

Hoe keken we 50 jaar geleden naar de toekomst? In het Huis van de Toekomst, eind jaren 80 door futuroloog Chriet Titulaer bedacht en gerealiseerd op het terrein van Autotron-ondernemer Dirk Lips, konden bezoekers de snufjes in samenhang zien. Titulaers dochter Karen kijkt terug op zijn missie: het begrijpelijk uitleggen van de wetenschap. De tweeling Rudolf en Robbert Das maakte futuristische tekeningen. Hun Heuvelwoning is later ook gerealiseerd. Kunstenaar Constant Nieuwenhuijs, zelf geïnspireerd door de toekomst, inspireerde weer anderen, zoals schrijfster Tonke Dragt. Wat zijn we gaan doen met de tijd die vrijkwam dankzij de snufjes?



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Een onsje minder

In de jaren 90 doet de overheid een poging de varkensstapel in Nederland met een kwart te verkleinen om het mestprobleem aan te pakken en de kans op herhaling van de varkenspestramp te minimaliseren. De Wet herstructurering varkenshouderij schokt de sector en woedende boeren trekken naar Den Haag. De varkenshouders zijn nog maar net bekomen van een hevige uitbraak van de varkenspest en ze voelen zich bestolen. Wat is er van de varkenswet terechtgekomen?



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Klokken voor Amerika

The Netherlands Carillon in Washington, destijds bedoeld als groots dankbaarheidsgeschenk aan de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog, kent een geschiedenis van blunders en vakmanschap. Het instrument van 49 klokken zou Nederlands harmonische houding ten opzichte van andere landen moeten symboliseren, maar zijn geschiedenis zit vol dissonanten: vals klinkende klokken, ontbrekende klokken, ruzies over betalingen en lobbyende ambassadeurs. Onderzoeker Diederik Oostdijk loodst ons langs bijbehorende documenten en betrokkenen.



Andere Tijden Special
Andere Tijden special: Als je haar maar goed zit

Haar, we hebben het allemaal maar je hebt het niet voor het uitkiezen. Het is onderdeel van je identiteit. Je kunt er mee protesteren, je ermee afzetten tegen voorgaande generaties, ermee laten zien wie je bent en waar je voor staat. Haar definieert cultuur en klasse. Via haar kun je ook de geschiedenis vertellen. Van afro tot vetkuif, van matje tot suikerspin, een ode aan het haar.



Andere Tijden Special
Andere Tijden special: Lekkende tenten

In de jaren 90 is er een asielcrisis door de oorlog in toenmalig Joegoslavië. COA directeur Erry Stoové en minister Hedy d'Ancona hebben er hun handen vol aan. De Centrumpartij van Hans Janmaat is vrijwel de enige partij die de asielopvang wil beperken, maar ook in de ministerraad worden zorgen geuit over de instroom. IND'er Peter van Lent organiseert met zijn collega's pizza-avonden om de stapels aanvragen door te werken. Als in 1996 weer fors minder asielzoekers naar Nederland komen, bezuinigt de overheid op locaties en personeel, om bij de volgende vluchtelingengolf weer achter de feiten aan te lopen.



Andere Tijden Special
Andere Tijden special: Arm en rijk

Nederland stevent af op een nieuwe economische crisis. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter, terwijl na de Tweede Wereldoorlog loonmatiging en nivellering het ideaal leek. Andere Tijden onderzoekt de kloof van zo'n halve eeuw geleden. Een Brabants gezin ziet zichzelf terug in een reportage uit 1978. We zien vader op de fiets springen op weg naar de fabriek en horen hoe moeder als huisvrouw de eindjes aan elkaar moet knopen. Socioloog Godfried Engbersen doet al jaren onderzoek naar armoede in Nederland. In de jaren tachtig woonde hij zelf geruime tijd in een zogenaamde kansarme wijk in Rotterdam.



Andere Tijden Special
Andere Tijden special: Missie geslaagd?

In Gennep wonen de laatste paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Het zijn voormalig missionarissen, ook wel 'Spiritijnen' genoemd. Een aantal van hen vertelt over hoe het begon, hun leven in dienst van God en de medemens, hoe ze naar Afrika gingen om 'mensen te helpen' en hoe de botsing van culturen hun kijk op het leven veranderde. Astrid Sy bezoekt met één van hen het Afrika Museum dat de congregatie in de jaren 50 oprichtte en dat nu ter discussie staat: het zou het stereotype beeld van Afrika bevestigen. Tegenwoordig komen geestelijken vanuit Afrika hier naartoe: een omgekeerde missie in een sterk veranderde wereld.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: De Schuilplaats

De Grebbeberg bij Rhenen is nu een idyllisch wandelgebied. In mei 1940 was de Grebbeberg het toneel van felle gevechten. Hier hoopt ons leger de Duitsers tegen te houden. Haast nergens in Nederland wordt meer strijd geleverd. Meer dan 400 Nederlanders komen om het leven. Het onbekende verhaal van zeventien jonge militairen die op de Grebbeberg een schuilplaats graven. Ze blijven alleen achter in een gebied vol Duitse SS-soldaten. Het eindigt in een slachtpartij. Twee Nederlandse militairen uit de schuilplaats worden nog steeds vermist. Onderzoeker Michiel Teunisse denkt te weten waar ze liggen. Landmachtexperts gaan 81 jaar na dato op zoek.



Andere Tijden Special
Andere Tijden special: Andere Tijden op de fiets

Archiefspecial over ons trouwste vervoermiddel: de fiets. De special begint in de tijd waarin fietspaden nog niet bestaan en fietsers zich met gevaar voor eigen leven in het drukke stadsverkeer van de jaren 20 storten. Als de auto in de jaren 60 zijn grote opkomst maakt, wordt het door de vele ongelukken duidelijk dat er fietspaden aangelegd moeten worden. Daarin is Nederland tot op de dag van vandaag een voorbeeld voor andere landen. Op de fiets ervaren we vrijheid. Of het nu gaat over vrouwen in de jaren 30 die zich zonder man kunnen verplaatsen, de eerste fietsvakantie van jongeren in de jaren 50 of het winnen van een lokale wielerronde.



Andere Tijden Special
Andere Tijden special: De voorspelling van 1972

Met veel archiefmateriaal wordt vijftig jaar strijd voor een beter milieu in beeld gebracht. Ernstig, maar ook vrolijk: van Amsterdamse Kabouters die bomen planten in de binnenstad en ludieke acties tegen de introductie van plastic vuilniszakken tot eindeloze vuilnisbelten, smerige rivieren en discussies over kernenergie. In 1972 brengt de Club van Rome het rapport Grenzen aan de groei uit. In het rapport wordt voorspeld - voor het eerst op grond van computermodellen - dat de grondstofvoorraden binnen enkele decennia zijn uitgeput. Welke problemen zijn opgelost en welke lijken nog verdacht veel op de huidige problemen met klimaat en milieu?



Andere Tijden Special
Andere Tijden special: Vier 't Laeve!

Special over carnavalsfeesten uit het verleden. Vic van de Reijt schetst de muzikale geschiedenis van het feest. André van Duin vertelt hoe je een carnavalsklassieker maakt. Verder met Beppie Kraft, de 'Édith Piaf van Maastricht', plebaan Vincent Blom van de Bossche Sint-Jan, die elk jaar een carnavalsmis opdraagt, en de Marokkaanse prins Abbie, prins carnaval in Venlo. Vier 't Leaeve! is de inzending van Susteren voor het liedjesfestival LVK, waar jaarlijks het beste carnavalslied wordt gekozen. Deze special gaat over de liefde voor carnaval en het hunkeren naar samenzijn. Het mooist wordt dat verwoord door rascarnavalist Marc Hermans.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: De Groningse geur van tabak

In 2022 sluit de tabaksfabriek Koninklijke Theodorus Niemeijer in Groningen definitief de deuren. Jarenlang rolden er honderdduizenden pakjes shag en sigaretten van de lopende band. Al die tijd waren de tabaksfabriek en de zoetige geur uit de schoorsteen onlosmakelijk met de stad en haar bewoners verbonden. Evenals de familie Niemeijer zelf, die tot ver in de 20e eeuw het bedrijf runde.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: De Schuilplaats

De Grebbeberg, bij Rhenen. Nu een idyllisch wandelgebied. In mei 1940 het toneel van felle gevechten. Hier hoopt ons leger de Duitsers tegen te houden. Haast nergens in Nederland wordt meer strijd geleverd. Meer dan 400 Nederlanders komen om het leven. Het onbekende verhaal van zeventien jonge militairen die op de Grebbeberg een schuilplaats graven. Ze blijven alleen achter in een gebied vol Duitse SS-soldaten. Het eindigt in een slachtpartij. Twee Nederlandse militairen uit de schuilplaats worden nog steeds vermist. Onderzoeker Michiel Teunisse denkt te weten waar ze liggen. Landmacht-experts gaan 81 jaar na dato op zoek.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Geef Acht!

In 1996, precies 25 jaar geleden, verdwijnt de militaire dienstplicht in Nederland. Officieel wordt deze niet afgeschaft maar opgeschort, zolang de veiligheidssituatie dat toelaat. Sindsdien weerklinkt van tijd tot tijd de roep om herinvoering. In 2008 bepleit generaal Berlijn herinvoering omdat het leger te zwaar belast zou worden. In 2016 wil CDA-leider Buma een maatschappelijke dienstplicht voor schoolverlaters. Daarvan zou een 'disciplinerende werking' uitgaan en het zou de 'gedeelde identiteit' versterken. Andere Tijden laat de roerige geschiedenis van de dienstplicht zien in deze beeldspecial vol historisch beeldmateriaal.



Andere Tijden Special
Andere Tijden Special: Tussen terreur en de Toppers De jaren 2000-2010

Archiefspecial met een overzicht van 2000-2010: aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon op 11 september 2001, interventies in Afghanistan, de Irakoorlog en aanslagen in Madrid en Londen. In Nederland verdwijnen de traditionele politieke verhoudingen met Pim Fortuyn, die in 2002 vermoord wordt door Volkert van der G. In 2004 volgt de moord op Theo van Gogh door moslimextremist Mohammed B. PVV'er en voormalig VVD'er Geert Wilders ontpopt zich als bestrijder van de islam en komt als winnaar van de Kamerverkiezingen 2010 in het centrum van de macht. De iPhone, Hyves en Uggs verschijnen en Mark Rutte danst op de klanken van de Toppers.