True
Informatief.TV - TV kijken via internet, de beste Informatieve tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Informatief.TV

De wandeling - Alle afleveringen

De wandeling

De Wandeling: Remy van Kesteren

Joris wandelt met Remy van Kesteren in Amsterdam, sinds kort de woonplaats van de jonge harpist waar hij een 'nieuw leven' is begonnen. De 27-jarige Remy kan nu al terugkijken op een glansrijke carrière. Vorig jaar deed hij niet alleen mee aan 'Wie is de Mol', maar ontving hij ook nog de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die klassieke musici kunnen behalen in Nederland. Remy was 5 jaar toen hij werd gegrepen door de harp en vanaf dat moment laat het instrument hem niet meer los. Hij heeft talent, véél talent en als hij 10 jaar is gaat hij naar een speciaal klasje van het Conservatorium van Utrecht. Op zijn 15de speelt Remy bij de doop van Prinses Amalia. Nadat hij is afgestudeerd krijgt hij veel uitnodigingen voor concerten, vaak in het buitenland en hij reist de hele wereld over. Hij studeert hard, doet mee aan concoursen en sleept de nodige prijzen in de wacht. Het is de gedroomde muziekcarrière, maar toch is Remy vaak niet gelukkig. De jas van de klassieke muziekwereld zit hem te krap en hij ervaart geen plezier meer tijdens het optreden. Soms heeft hij zelfs een hekel aan zijn harp. Remy gooit het roer om. 'Ik wil geen label meer opgeplakt krijgen, ik wil vrij zijn om mijn eigen muziek te maken, als kind maakte ik al mijn eigen liedjes.' Hij maakt voor het eerst een cd - Tomorrow Eyes - met alleen maar eigen, vaak persoonlijke nummers. Met die cd begint een nieuw hoofdstuk in de carrière en het leven van Remy. Samen met zijn band en die eigen muziek maakt hij nu een tournee langs de theaters in Nederland.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Kim Moelands

Kim Moelands is schrijfster van populaire thrillers, maar ook van twee autobiografische boeken over haar leven met de ernstige ziekte Cystic Fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd. Kim is 3 jaar als bij haar CF wordt ontdekt. Ze is een vrolijk kind en door de medicijnen die ze gebruikt heeft ze een normale jeugd. Als ze 19 jaar is ontmoet ze Ron, haar eerste grote liefde. Ron heeft ook CF. Ze genieten samen van het leven, totdat Ron ernstig ziek wordt en op 33-jarige leeftijd overlijdt. Kim is niet alleen erg verdrietig, maar met de dood van Ron komt ook opeens haar eigen dood dichtbij. Haar gezondheid gaat achteruit, toch ziet ze het niet zitten om in haar eentje het zware traject van een longtransplantatie in te gaan. Dan ontmoet ze Jan en wat ze niet durfde te hopen gebeurt: ze wordt tot over haar oren verliefd en binnen een korte tijd vormen Jan en Kim een hecht team. Samen met Jan durft Kim het aan om zich aan te melden voor een dubbele longtransplantatie. Een zware, soms levensbedreigende, periode van wachten, klaplongen en teleurstellingen volgt en in september 2010 wordt Kim eindelijk getransplanteerd. Kim wandelt met Sander op Terschelling. 'De eerste keer dat ik na mijn operatie de zee weer zag, kon ik alleen maar huilen, zo dankbaar was ik dat ik nog leefde'.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Ronnie Tober

Ronnie Tober is al meer dan vijftig jaar een begrip in de muziekwereld. Samen met Sander blikt hij vooruit op het songfestival van 2017. Daarnaast spreken ze uitgebreid over zijn jeugd, zijn muzikale carrière en zijn grote liefde voor de man met wie hij al bijna vijftig jaar is getrouwd. Op zijn derde emigreert Ronnie samen met zijn gezin van Nederland naar Amerika. Hij voegt zich bij een jongenskoor en wordt al op jonge leeftijd ontdekt. Wanneer hij acht jaar oud is, mag hij optreden voor (toen nog senator) John F. Kennedy en vicepresident Nixon. Op het moment dat Kennedy net is vermoord en de media in Nederland er lucht van krijgen dat Ronnie destijds voor hem heeft opgetreden, mag hij tijdens zijn vakantie in Nederland aanschuiven bij verschillende talkshows. De vakantie duurt eigenlijk niet lang genoeg om alle aanvragen te kunnen afhandelen en Ronnie moet terug naar Amerika. Maar hij wil het liefst terug naar Nederland om een carrière op te bouwen. En zo geschiedt. In de zomer van 1964 keert hij terug en ontmoet hij na een gewonnen voorronde van het Songfestival de man van zijn dromen: Jan. Jan is zijn maatje, zijn zakenpartner en boven alles is hij zijn grote liefde. Toen ze elkaar zagen, wisten ze onmiddellijk dat ze voor elkaar waren bestemd. Inmiddels zijn ze al bijna een halve eeuw zielsgelukkig samen. 'Als Jan wegvalt, hoeft het voor mij ook niet meer'.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Nina de la Croix

Nina de la Croix is de dertig al gepasseerd als ze wordt benaderd om mee te doen aan het datingprogramma 'Samen Single'. Het programma levert haar niet 'de ware' op, maar wel het besef dat de wens om moeder te worden groter is dan de wens om haar grote liefde te vinden. Nina ziet het niet zitten om helemaal in haar eentje een kind op te voeden, toch is haar kinderwens zó groot dat ze meedoet aan een 'roze-ouderschaps-speeddate' om zo een vader te vinden voor haar kind. Daar ontmoet ze het homostel René en Rick Paul en het klikt meteen. Ze worden hele goeie vrienden. Nina heeft soms het gevoel dat ze twee geliefden heeft en beleeft een echte 'summer of love'. Met deze twee mannen durft Nina de grote stap te wagen en ze maken met elkaar een lange afsprakenlijst om hun toekomstige co-ouderschap in goede banen te leiden. Al snel is Nina zwanger en na een beroerde zwangerschap en een hele zware bevalling valt Nina allereerst in een diep gat; ze wordt overvallen door angst en paniek. Gelukkig ontpoppen de twee mannen zich als de ideale vaders en als de angst en paniek zijn verdwenen kan Nina echt genieten van haar zoon Ko. Aan Sander vertelt Nina hoe het nu gaat met haar bijzondere ouderschap.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Vincent Molenaar

Twee jaar geleden vertelde Vincent Moolenaar (toen 27 jaar) in De Wandeling dat hij had besloten via Facebook op zoek te gaan naar een nier. Hij vertelt nu aan Sander hoe het hem is vergaan na die uitzending. Na de uitzending ontvangt Vincent heel veel reacties en vijftig mensen zijn bereid hem te helpen. Met al die mensen voert hij een persoonlijk gesprek, hij reist het hele land door om ze te ontmoeten. Uiteindelijk blijven er negen mensen over die geschikt zijn om door het transplantatiecentrum één voor één gescreend te worden. Dat zijn spannende momenten voor Vincent, de eerste zeven vallen af, zijn geduld wordt enorm op de proef gesteld. Uiteindelijk zijn de laatste twee personen geschikt om een nier af te staan aan Vincent. 'De hele weg naar de transplantatie toe was een groot leerproces, intensief, tijdrovend en onzeker, ik moest alles zelf doen en uitvinden.' Vincent wordt getransplanteerd op 24 augustus 2016, de operatie gaat buitengewoon voorspoedig en na de eerste euforie breken spannende weken aan vanwege het gevaar voor afstoting. Vincent stelt zich op als een 'naïeve optimist' en slaat zich er goed doorheen. Hij is nu een half jaar aan het revalideren, heeft veel spierkracht verloren en zijn nieren werken nog niet optimaal, maar de positieve Vincent heeft er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt. Hij vertelt Sander dat het weinigen lukt om via social media een donornier te vinden, 'De Wandeling heeft voor mij het verschil gemaakt'.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Astrid Oosenbrug

Kamerlid Astrid Oosenbrug kwam na een roerige jeugd, zonder opleiding en na een periode in de bijstand gezeten te hebben uiteindelijk in de Tweede Kamer terecht. Na de verkiezingen stopt ze ermee. Joris wandelt met Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug (48) door de chique Vogelwijk in Den Haag. Daar kwam ze bij een pleeggezin terecht nadat haar moeder het gezin verliet en vader achterbleef met zes kinderen. De buren vonden dat niet verantwoord en belden de instanties, die de kleinsten uit het gezin meteen weghaalde. Na een rommelige en lastige jeugd van pleegzorg, weglopen en internaten had Astrid niet kunnen denken dat dat ze ooit in het Haagse pluche terecht zou komen. Astrid vertelt Joris over haar jeugd, hoe ze overleefde en er uiteindelijk bovenuit steeg. Over haar gezin en over haar jaren in de Tweede Kamer, waar ze het door haar andere achtergrond en het ontbreken van een 'old boys network' niet altijd makkelijk had.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Remy van Kesteren

Joris wandelt met Remy van Kesteren in Amsterdam, sinds kort de woonplaats van de jonge harpist waar hij een 'nieuw leven' is begonnen. De 27-jarige Remy kan nu al terugkijken op een glansrijke carrière. Vorig jaar deed hij niet alleen mee aan 'Wie is de Mol', maar ontving hij ook nog de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die klassieke musici kunnen behalen in Nederland. Remy was vijf jaar toen hij werd gegrepen door de harp en vanaf dat moment laat het instrument hem niet meer los. Hij heeft talent, véél talent en als hij tien jaar is gaat hij naar een speciaal klasje van het Conservatorium van Utrecht. Op zijn 15e speelt Remy bij de doop van Prinses Amalia. Nadat hij is afgestudeerd krijgt hij veel uitnodigingen voor concerten, vaak in het buitenland en hij reist de hele wereld over. Hij studeert hard, doet mee aan concoursen en sleept de nodige prijzen in de wacht. Het is de gedroomde muziekcarrière, maar toch is Remy vaak niet gelukkig. De jas van de klassieke muziekwereld zit hem te krap en hij ervaart geen plezier meer tijdens het optreden. Soms heeft hij zelfs een hekel aan zijn harp. Remy gooit het roer om. 'Ik wil geen label meer opgeplakt krijgen, ik wil vrij zijn om mijn eigen muziek te maken, als kind maakte ik al mijn eigen liedjes.' Hij maakt voor het eerst een cd - Tomorrow Eyes - met alleen maar eigen, vaak persoonlijke nummers. Met die cd begint een nieuw hoofdstuk in de carrière en het leven van Remy. Samen met zijn band en die eigen muziek maakt hij nu een tournee langs de theaters in Nederland.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Boaz Spermon

Boaz Spermon (32) leeft een volkomen onbevreesd en onbezorgd leven. Hij is net afgestudeerd, heeft een goede baan en woont in Amsterdam. Een typische, jonge gozer die doordeweeks hard werkt en in het weekend de kroeg induikt met zijn vrienden. Tot vier jaar geleden. Binnen een paar maanden tijd staat zijn leven compleet op zijn kop. Diagnose: Multiple sclerose. Waar mensen in sommige gevallen tien tot vijftien jaar zo goed als klachtenvrij door het leven gaan na de eerste symptomen, blijkt bij Boaz al snel dat hij een agressieve vorm van deze ziekte heeft. Hij belandde vorig jaar in een rolstoel na een zware MS-aanval. Vanaf het moment dat hij de diagnose te horen krijgt, besluit hij niet bij de pakken neer te zitten en alles uit de kast te trekken om deze ziekte de baas te worden. Boaz doet zelf onderzoek en ontdekt dat in het buitenland een alternatieve behandelmethode wordt aangeboden. Hij blijkt hiervoor in aanmerking te komen en na een grootschalige actie om geld in te zamelen, vertrekt hij naar Uppsala in Zweden om zijn immuunsysteem te resetten. Hij komt daar binnen in een rolstoel en wandelt naar buiten. Hoewel het een heel stuk beter met Boaz gaat zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Hij heeft blijvende schade, waardoor hij nog steeds niet ver kan lopen en ook andere dagelijkse dingen hem veel meer moeite kosten dan voorheen. 'Alles is hetzelfde, behalve ik.' Bovendien is de ziekte door de behandeling stilgelegd, maar voor hoelang weet niemand. 'De enige zekerheid die je krijgt na de diagnose is dat alles in de toekomst onzeker is.'

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Kenny B

Joris ontmoet de populaire zanger Kenny B bij het anti-kraakpand, een verlaten school in Tilburg, waar hij zijn grote hit 'Parijs' schreef. Kenny Bron wordt geboren in Paramaribo, zijn ouders zijn nakomelingen van de Marrons, de slaven in Suriname die naar het bos zijn gevlucht. In de stad wordt hij als lid van een minderheid gediscrimineerd. Pas als hij op zijn 18e het leger ingaat, hoort hij er helemaal bij. 'Opeens was ik verdediger van het land.' Hij raakt later betrokken bij de binnenlandse oorlog en treedt op als bemiddelaar tussen Ronny Brunswijk en Desi Bouterse. Als zijn vrouw ziek wordt en het wat rustiger is in Suriname, besluit hij in 1991 om naar Nederland te gaan. Daar verblijft hij de eerste maanden in een asielzoekerscentrum in Zeewolde, een leerzame tijd vindt Kenny. 'Allerlei mensen vertelden mij hoe ze in verschrikkelijke omstandigheden toch konden overleven.' In Suriname is Kenny al jarenlang een populaire zanger als hij in 2015 in Nederland definitief doorbreekt met het nummer 'Parijs'. Maanden achtereen staat hij op nummer 1. Hij is er zelf nog steeds verbaasd over. 'Het was helemaal niet mijn bedoeling om in de top 40 te komen, ik wilde gewoon lekker meedoen. Ik ben een man van 53 en er staan rijen uitzinnige kinderen bij mijn optreden. Daar had ik nooit op gerekend.' Hij vindt dat hij veel geluk heeft gehad, ook met alle mensen om hem heen. Kenny worstelt nog steeds met zijn succes en relativeert het. Wel vindt hij het zijn opdracht om te vertellen dat er eigenlijk niets is veranderd: 'Het leven gaat niet alleen om mij'.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Francine Oomen

Joris Linssen wandelt met succesvol kinderboekenschrijfster Francine Oomen door de duinen in Bergen aan Zee. Hier had Francine een openbaring die haar leven een andere kant opstuurde. Francine Oomen (56) schreef meer dan honderd kinderboeken, waarvan ze er ruim drie miljoen verkocht, een ongekend aantal in de jeugdliteratuur. Ze won tientallen prijzen en is de uitvindster van het bij baby's zo geliefde knisperboekje. Haar ongelofelijk populaire Hoe overleef ik... reeks sleepte menig puber door moeilijke jaren. De boeken werden vertaald in zo ongeveer alle talen, er kwam een Hoe overleef ik... serie, een film, een musical, allerlei merchandise. Tot Francine er vier jaar geleden mee stopte. De druk van het succes werd haar te groot, de verwachtingen, het moeten produceren, ze was bekaf. In die tijd eindigde ook haar eerste lesbische relatie, haar moeder werd dementerend en haar kinderen gingen het huis uit. Ze was opeens geen partner meer, geen dochter en geen moeder. Ze ging in therapie, maar kwam er ook achter dat haar depressieve klachten te maken hadden met de overgang. In haar diepste dal ging ze wandelen in de duinen, waar iets bijzonders gebeurde. Over deze openbaring en over de overgang die zoveel vrouwen flink raakt, maar waar je bijna nooit iets over hoort, heeft Francine een 'graphic novel' gemaakt. Een rijk geïllustreerd boek voor volwassenen.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Bram Berkvens

Sander spreekt met Bram Berkvens, een vlotte en goedlachse Brabander. Het is moeilijk voor te stellen dat Bram vijf keer gedwongen werd opgenomen, omdat hij psychotisch was. Dertien jaar lang slikt Bram allerlei medicijnen om de demonen in zijn hoofd te onderdrukken. De bijwerkingen van deze medicijnen waren soms alleen nog heftiger dan de psychoses zelf. 'Het was alsof ik een vissenkom om mijn hoofd had. Ik kon wel kijken, maar ik hoorde alles heel dof en ver weg. Mijn emoties zaten op slot. Ik kon op een gegeven moment niet eens meer huilen als een familielid was overleden. Ik voelde geen verdriet en dat is niet oké.' Zijn laatste psychiater gooit het daarom een aantal jaren geleden over een compleet andere boeg. Hij besluit te luisteren naar wie Bram is, zonder pillen en andere kunstgrepen. Samen lukt het hen om het medicijngebruik langzaam af te bouwen en uiteindelijk zelfs tot een nulpunt terug te brengen. Inmiddels gaat het goed met Bram en heeft hij zijn moeilijke verleden omgebogen tot iets positiefs. Hij geeft al jaren voorlichting als ervaringsdeskundige en op die manier inspireert hij anderen om te participeren in de maatschappij, ondanks het onbegrip waarop ex-psychiatrisch patiënten vaak stuiten. 'Stigma is één van de belangrijkste redenen dat het herstel stagneert. Werkgevers durven het niet aan om (ex)-psychiatrische patiënten aan te nemen, die daardoor zelf ook gaan geloven dat ze niet goed genoeg zijn.' Die negatieve vicieuze cirkel wil Bram graag doorbreken.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Sun Li

De Chinese Sun Li groeit begin jaren '80 samen met haar broer en drie zussen op in het Chinese restaurant van haar ouders in een dorpje in Friesland. Het restaurant bepaalt het ritme van het gezinsleven. Als Sun naar school gaat voelt ze zich een buitenbeentje, ze ziet dat de andere kinderen een heel ander leven hebben en ze is jaloers op haar vriendinnetjes die alle aandacht krijgen van hun ouders. Ze is niet jaloers op het eten dat haar vriendinnetjes krijgen voorgeschoteld, ze vindt het een waterige, smakeloze hap. Sun zit midden in de puberteit als plotseling haar vader ernstig ziek wordt. Ze is erg verdrietig, maar voor emoties is geen plaats in het gezin en er wordt nauwelijks over de ziekte van vader gesproken, want 'pech is besmettelijk'. Sun kan het thuis niet goed uithouden en brengt veel tijd door bij haar vrienden die haar wél begrijpen. Als vader jaren later opnieuw, en dan ongeneeslijk, ziek wordt ontdekt Sun dat haar familie of misschien zijzelf wel is veranderd. 'Het was alsof we het weer goed konden maken. Ik ontdekte dat samen eten en grapjes maken, ook liefde is. Gek genoeg is ons gezin harmonieus geworden in die periode.' Sun wandelt met Sander in het Drents Friese Wold bij Appelscha, waar ze een bijzonder gesprek had met haar vader, kort voor zijn dood. Sun Li schreef het boek De zoetzure smaak van dromen.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Eva van Engelenhoven

Joris Linssen wandelt in Amersfoort met transseksueel Eva Van Engelenhoven ('48 en een paar honderd maanden') die zich ontworstelde aan de zwartekousengemeenschap en twee keer de liefde van haar leven vond. Eva van Engelenhoven was 37 jaar gelukkig getrouwd toen ze uit de kast kwam als transseksueel. Haar vrouw Liesbeth hield na deze bekentenis nog evenveel van haar en hielp haar met haar transformatie. Tot aan Liesbeths dood leefden ze als twee dames samen. Eva was intens verdrietig na dit verlies, maar tot haar grote verrassing vond ze een nieuwe grote liefde, Emma. 'Ik ben zo'n geluksvogel, ik heb twee keer de beste vrouw ter wereld gevonden!' Ook Emma is vroeger man geweest. In deze wandeling vertelt Eva over haar lastige jeugd in een zwartekousendorp, haar vroegere leven als man, haar huwelijk met Liesbeth en over haar wonderbaarlijke tweede grote liefde Emma. Hoe de vonk oversloeg, hun eerste nacht samen en over hun trouwplannen.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Atta de Tolk

Fouad Bechara, oftewel Atta de Tolk (31), is een rapper en sympathieke ex-kruimelcrimineel die zijn leven beterde en nu probeert jongeren op het rechte pad te houden. Atta werd geboren in Syrië. Als peuter van tweeënhalf kwam hij als vluchteling met zijn ouders naar Nederland. Atta groeide op in Dordrecht, waar hij een bekend en succesvol rapper was, maar ook een kleine crimineel: 'ik was coördinator vraag en aanbod van bepaalde spullen'. In de praktijk betekende dat foute vrienden waarmee hij op dievenpad ging, niet werken en niet naar school gaan, en handelen in softdrugs en cocaïne. Op een dag had Atta met zijn foutevriendenclubje weer iets slechts gedaan, ze zaten daarna samen te chillen, en Atta keek in het rond. Wat hij zag beviel hem opeens niet meer. Hij realiseerde zich dat hij meer wilde. Langzaamaan gooide hij het roer om: hij ging een studie doen, werd mentor op een ROC en jongerenwerker. Hij merkte dat hij invloed op de jeugd had. Zo werd hij een 'tolk' tussen de wereld van de (criminele) hangjeugd, die hij goed kent, en de gewone bovenwereld waartoe hij nu zelf behoort. Dat merkte hij ook toen hij ging bloggen over zijn strijd tegen de kilo's. Hij kreeg veel vragen van allochtone jeugd over afvallen. Die voelen zich vaak niet aangesproken door de bekende afvalgoeroe's, maar blijkbaar wel door hem. Atta prijst zichzelf nog elke dag gelukkig dat hij nu mensen kan helpen.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Jack Keijzer

Op Koninginnedag 2007 werd Pascal, de oudste zoon van Jack Keijzer, op brute wijze vermoord door twee drugsdealers. Dit voorjaar, op 10 mei, maakte Jacks jongste zoon Remy een einde aan zijn leven. Na de gewelddadige dood van Pascal probeerden Jack en zijn vrouw het leven weer op te pakken. Hun jongste zoon Remy gaf hen een doel in het leven, hij vond het verschrikkelijk dat zijn ouders zo verdrietig waren. 'Remy zei tegen ons dat we weer moesten léven en hij had gelijk, we deden ons best, maar er was geen vrolijkheid meer bij ons thuis, hij miste het gewone leven.' Remy wilde zijn ouders niet met zijn eigen verdriet opzadelen, deed vaak vrolijk, maar Jack zag hem ook lijden. De dood van zijn broer had een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. Vorig jaar zomer werd Remy ziek, hij hoorde stemmen in zijn hoofd die hem opdrachten gaven. Het werd steeds erger en toen hij zelf besefte dat hij nooit meer beter zou worden, werd de geestelijke pijn hem te groot en maakte hij een einde aan zijn leven. Op het strand bij Egmond aan Zee bewaart Jack mooie herinneringen aan allebei zijn zoons. Daar vertelt hij aan Sander over het niet te bevatten verdriet, de kracht van de relatie met zijn vrouw en hoe hij nu tegen het leven aankijkt.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Conny Moes

Conny Moes krijgt op haar negentiende van haar vader te horen dat ze voor een periode van drie maanden naar Amerika moet gaan. Hij houdt haar voor dat ze daar een fantastische familie gaat ontmoeten en aansluitend een rondreis mag maken. Van die rondreis is het nooit gekomen en de geweldige familie blijkt een extreemrechtse sekte. Wat begint als een sprookje, eindigt als een ware nachtmerrie. Conny groeit op in een gezin waar vaders wil wet is. Hoe zeer ze haar best ook doet, niets is ooit goed genoeg. Als ze in Amerika arriveert, wordt ze met open armen ontvangen. De mensen die haar opvangen geven haar voor het eerst in haar leven het gevoel dat ze de moeite waard is. Ze wordt verliefd en trouwt al snel met de zoon van de sekteleider. Samen krijgen ze zeven kinderen. Stukje bij beetje wordt duidelijk dat de vriendelijkheid van haar nieuwe omgeving alles behalve oprecht is en ze raakt steeds verder verstrikt in het web van haar manipulatieve schoonfamilie. Conny vertelt openhartig over haar tijd in de racistische sekte, hoe ze uiteindelijk met haar zeven kinderen is gevlucht en hoe ze na zo'n turbulent verleden toch goed terecht is gekomen.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Rahma el Mouden

Rahma el Mouden is pas zestien als ze in verwachting van haar eerste kind en getrouwd met haar man naar Nederland komt. De verschillen tussen mannen en vrouwen in thuisland Marokko stuiten haar tegen de borst en ze weigert deze te accepteren. Eenmaal in Nederland hoeft ze zich niet langer te verantwoorden tegenover haar ouders, maar is het haar man die verwacht dat ze zich gedraagt zoals het een Marokkaanse betaamt. Het levert een jarenlange strijd op tussen haar en haar man, want Rahma wil vrij zijn en haar eigen keuzes maken. Ook mensen binnen de Marokkaanse gemeenschap zijn het niet eens met haar hang naar vrijheid. Het gaat in die tijd zelfs zo ver dat sommige vrouwen niet meer met haar mogen praten, omdat hun mannen bang zijn dat ze net zo vrijgevochten als Rahma worden. Inmiddels is de strijdbijl tussen Rahma en haar man begraven en vormen zij al meer dan veertig jaar een gelukkig getrouwd koppel. De Marokkaanse heeft hard moeten vechten voor haar vrijheid, maar het heeft wel vruchten afgeworpen. Ze is de baas van een zeer succesvol schoonmaakbedrijf en mag gaan en staan waar ze wil. Rahma vertelt over de verschillen tussen mannen en vrouwen in haar cultuur, de strijd die ze heeft moeten voeren om vrij te zijn en hoe het haar uiteindelijk is gelukt om haar dromen te verwezenlijken.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Ilse Viergever

Als Ilse Viergever moeder wordt van een dochter - Kim - staat haar hele leven op z'n kop. Ze weet niet hoe ze met de baby moet omgaan en óók nog het huishouden draaiende moet houden. Ze draait zo door dat ze tijdelijk wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze zou een postnatale depressie hebben. Pas als Kim één jaar wordt en begint te praten kan Ilse voor het eerst genieten van haar kind. 'Ik voelde zoveel liefde voor Kim en ook voor het eerst écht contact.' Dan begint Kim vreemd gedrag te vertonen. Ze krijgt driftbuien, krijst om niks en maakt weinig contact met andere kinderen. Na onderzoek krijgt ze de diagnose klassiek autisme. Ilse leest alles wat los en vast zit over autisme om zo haar dochter te begrijpen, maar tot haar verbijstering begrijpt ze opeens ook veel meer over zichzelf. 'Ik zag mijn eigen leven voorbijkomen.' Ilse blijkt het syndroom van Asperger te hebben. Als kind voelde Ilse zich erg angstig en eenzaam, ook werd ze veel gepest en daarom maakt ze zich grote zorgen over haar dochter. Gelukkig kan ze putten uit eigen ervaring. 'Ik begreep Kim beter dan anderen, ik snapte haar angst, de paniek, het krijsen en kon altijd rustig blijven.' Onder de naam Sigrid Landman schreef Ilse diverse boeken over haar leven met autisme, o.a. haar eerste en populairste boek 'Moederen met Autisme'.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Sabine van der Horst

Joris Linssen wandelt met de ex-dakloze en ex-heroïneverslaafde Sabine door Amsterdam. Sabine, moeder van twee kinderen en twee pleegkinderen, raakte zonder het te weten verslaafd aan heroïne. Na een heftig afkicktraject wilde ze helemaal opnieuw beginnen en zegde ze haar huis op. Voor ze het wist lag ze als dakloze onder een dekentje in het Oosterpark in Amsterdam. Samen met Joris gaat ze terug naar het park waar ze sliep en naar de daklozenopvang waar ze later terecht kwam. In een bijzonder gesprek beschrijft ze hoe ze er weer bovenop kwam en vertelt ze opgetogen over haar nieuwe huis.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Diederik Stapel

Voor zijn ontmaskering is Diederik Stapel een gevierd wetenschapper. Hij boekt succes op succes en haalt vaak het nieuws met zijn bijzondere ontdekkingen in de sociale psychologie. Zo zou er volgens de Brabantse professor bijvoorbeeld een bewezen verband zijn tussen vleeseters en hufterigheid. In 2011 valt voor hem het doek. Drie aanstormende wetenschappers trekken de werkzaamheden van de professor ernstig in twijfel en zij ontdekken dat hij veel data heeft verzonnen. Hij probeert het te ontkennen, maar uiteindelijk ziet Stapel in dat hij moet toegeven. 'Niemand wist het. Ik was helemaal alleen met mijn grote geheim. Zelfs mijn vrouw wist nergens van.' Wat bezielde hem om op grote schaal onderzoeksresultaten te verzinnen? Hij vertelt openhartig over zijn frauduleuze verleden. Na de ontdekking hoeft hij niet langer te liegen, maar hij stort volledig in en bezwijkt bijna onder de veroordeling van de maatschappij en zijn persoonlijke omgeving. Het gaat inmiddels beter met hem, maar het lukt nog steeds niet om een baan te vinden. Hij draagt een stigma met zich mee en een normaal leven zit er voor hem na vijf jaar nog steeds niet in.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Pauline Barendregt

Pauline woont als kind in een volkswijk, er is weinig geld. Als ze vijf jaar is krijgt haar moeder een relatie met een oudere, rijke man. Ze gaan trouwen en het lijkt een gelukkig thuis. Maar niets is minder waar, Pauline wordt door haar stiefvader misbruikt. De mensen om Pauline heen kijken weg, keer op keer wordt ze als klein meisje in de steek gelaten. Zelfs als Pauline eindelijk durft te vertellen wat er speelt, is er geen aandacht voor haar. En dat is voor Pauline de reden om haar verhaal te doen. 'Ik hoop dat mensen niet meer wegkijken. Als door mijn verhaal maar één kind uit zo'n situatie wordt gehaald, heb ik m'n doel al bereikt.' Als Pauline zeventien jaar is gaat ze uit huis, eindelijk kan ze haar eigen leven beginnen. Een leven waar ze al die tijd over heeft gedroomd en waar ze al vele plannen voor heeft gemaakt. En dat lukt. Pauline bouwt een mooi bestaan op, met een liefdevol gezin en een succesvolle carrière als designer. Hoe heeft Pauline zich staande weten te houden in haar jeugd en wat gaf haar de kracht om opnieuw te beginnen? Het verhaal van Pauline's jeugd vormt de basis van 'Lieveling', de debuutroman van actrice en (scenario)schrijfster Kim van Kooten.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Diana Matroos

Joris Linssen wandelt met de geboren en getogen Amsterdamse journaliste Diana Matroos (45) door haar geliefde stad. Nadat de half-Surinaamse Diana vorig jaar discriminatie op de werkvloer bij RTL Nieuws aankaartte, heeft ze haar leven een andere wending gegeven. De wandeling begint op de Magere Brug in Amsterdam, een speciale plek voor Diana, waar ze vertelt over haar turbulente jeugd met een verslaafde vader en een moeder in de bijstand. Haar inmiddels overleden moeder was een soort Pipi Langkous, zegt ze. Op een roestige fiets gingen ze naar België op vakantie, alle spullen in vuilniszakken, wildkamperen. Haar niet-alledaagse jeugd heeft haar flexibel gemaakt, 'mijn aanpassingsvermogen komt uit mijn jeugd'. Als een van de eerste gemengde kinderen in Nederland heeft Diana lang geworsteld met de twee culturen die ze in zich droeg. Ze wilde er nooit iets over zeggen, vond dat haar mening over diversiteit er niet toe deed. Nu realiseert ze zich dat ze altijd wit wilde zijn, omdat alle voorbeelden in de media wit waren. Ze wilde succes en was bang dat een mening over het onderwerp dat in de weg zou staan. Tot het beruchte interview voor de kleurrijke top 100, waarin haar naar discriminatie gevraagd werd. Opeens vond ze het laf om er niks over te zeggen. Sinds deze coming-out en de storm die losbrak na haar uitlatingen over discriminatie bij RTL, viel er een last van haar schouders. In de ruimte die ontstond kon ze zichzelf opnieuw uitvinden. Ze is tot haar eigen opluchting ook gestopt met het straighten van haar kroeshaar. Het keurige, gladde dameskapsel dat ze droeg bij het RTL Nieuws heeft plaatsgemaakt voor haar natuurlijke bos krullen. Eindelijk in de regen op de fiets! Haar carrière gaf ze een andere wending. Ze deelt dit alles met Joris op een zonnige stadswandeling door haar mooie Mokum.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Natascha Kampusch

Joris Linssen wandelt voor deze bijzondere wandeling in Wenen met Natascha Kampusch, beroemdheid tegen wil en dank. Als tienjarig meisje werd ze ontvoerd op weg naar school. In 2006 wist ze na achtenhalf jaar gevangenschap te ontsnappen aan haar kidnapper Wolfgang Priklopil. In haar nieuwe boek 'Natascha Kampusch: 10 jaar vrijheid' vertelt ze hoe het haar is vergaan de afgelopen tien jaar. Met Joris wandelt ze door de straat waar ze als klein meisje het busje van Priklopil ingesleurd werd. In het gesprek bekent ze zich nog steeds niet vrij te voelen. De zinnetjes die ze in gevangenschap opschreef om zichzelf moed te geven: 'Geloof dat je iets waard bent', Hou vol het gaat je lukken' en 'Wees sterk' heeft ze nu eigenlijk nog steeds nodig.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Barry Hay

Rocklegende Barry Hay (68) is zeven jaar oud als hij door zijn moeder voorgoed wordt meegenomen naar Nederland. Tot die tijd leeft hij met zijn ouders in India. Zijn vader is zijn grote held, de grote en stoere familieman. Hay's moeder denkt daar anders over: volgens haar vormt de Schotse militair een bedreiging voor het gezin en dat is voor haar reden om samen met Barry haar heil in Nederland te zoeken. De Nederlandse rockster heeft zijn vader nooit meer gezien en dat is voor hem een groot gemis. In zijn tienerjaren ontdekt hij zijn liefde voor muziek en al snel maakt hij deel uit van de Golden Earring - 's Neerlands grootste rockband allertijden. Nog steeds treedt de band op in binnen- en buitenland. De bandleden zijn de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels gepasseerd, maar er lijkt geen eind te komen aan hun rocksterrenbestaan. De 68-jarige frontman en zanger doet het naar eigen zeggen wel rustiger aan dan vroeger. Dat heeft onder meer te maken met zijn gezin. Waar hij voor de buitenwereld soms een onbereikbaar icoon lijkt, is hij in werkelijkheid een liefhebbende en betrokken vader voor zijn dochters Bella en Gina. Zijn vrouw Sandra poogt hem in toom te houden en dat lukt haar het best als ze in hun vertrouwde omgeving op Curaçao zijn. Maar Barry is een rock-n-roller in hart en nieren en kan eigenlijk niet zonder het extravagante leven dat daarbij hoort. 'Ik houd gewoon van een klein roesje, daar wordt het leven mooier van.'

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Mark Wijnen

Toen Mark Wijnen achttien jaar geleden voor het eerst vader werd van een zoon Jasper, kon hij zijn geluk niet op en zoals elke vader leeft hij de eerste dagen in een roze wolk. 'Ik vond Jasper buitengewoon goed gelukt, hij had een prachtige kop met haar.' Na een paar weken krijgt de baby epileptische aanvallen en uit onderzoek blijkt dat Jasper een zeldzame ziekte heeft en zowel lichamelijk als geestelijk ernstig gehandicapt is. De wereld van Mark stort in. 'Ik wilde heel hard weglopen, in een auto stappen en zo ver mogelijk bij hem vandaan scheuren.' De eerste jaren steekt Mark al zijn energie in de zorg voor Jasper, maar hij is ook boos en duikt in de slachtofferrol. In die tijd wenst hij soms dat Jasper een zachte dood zal sterven om zijn zoon, maar ook hemzelf, meer lijden te besparen. Geleidelijk aan komt er meer rust, vooral omdat de ernstige epileptische aanvallen van Jasper verdwijnen na een ingrijpende operatie. Bij Mark maakt de boosheid met de jaren plaats voor liefde en hij heeft de grote wens om anderen te vertellen hoe Jasper hem heeft veranderd. Samen met zijn achttienjarige zoon staat hij nu op het podium met de voorstelling 'Ode aan Jasper'.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Mildred Zijlstra

Mildred Zijlstra is vier jaar oud als ze van haar moeder hoort dat ze is geadopteerd. Tegelijkertijd krijgt ze te horen dat ze er beslist niet over mag praten. Zo nu en dan stelt ze wel vragen, maar uit respect voor haar adoptieouders zet ze de zoektocht naar haar biologische ouders niet echt door. Pas als ze zelf kinderen heeft en Joop, haar huidige man, leert kennen besluit Mildred om serieus op zoek tegaan naar haar biologische vader en moeder. Al snel ontdekt ze wie haar moeder is en na wat aandringen lukt het haar te ontmoeten. Moeder (Trijntje) reageert wat afstandelijk en zegt op een gegeven moment: 'Ik zal nooit de naam van je vader noemen. Nooit! Dan weet je dat vast.' Mildred is even uit het veld geslagen, maar ze is allang blij dat ze haar biologische moeder heeft gevonden. Wat Trijntje haar wel vertelt is dat Mildred is verwekt in de meidagen van 1945, de euforische tijd aan het einde van de oorlog. Zowel haar adoptieouders als haar biologische moeder blijven volharden in geheimzinnigheid over haar vader. Dat maakt Mildred nog nieuwsgieriger naar deze mysterieuze figuur. Haar zoektocht loopt langs een mistig pad en heeft pas na vele jaren een zeer verrassend einde. Haar vader blijkt Prins Bernhard te zijn! Tegen de mening van veel mensen in besluit Mildred om met haar verhaal naar buiten te treden. 'Omdat ik toevallig bij Prins Bernhard ben uitgekomen betekent dit toch niet dat ik mijn mond moet houden, iedereen heeft het recht om te weten waar hij vandaan komt. Ik ben een mens en geen geheim.' Vorig jaar verscheen de autobiografie 'Dansen in een prinsessenjurk', het complete verhaal van Mildred Zijlstra.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Antoine Bodar

Sander rijdt op de scooter door Rome met als gids niemand minder dan priester Antoine Bodar. Bodar woont een groot deel van het jaar in deze mooie stad van de oudheid, de levensgenieters en de Rooms-katholieke Kerk. Onderwijl vraagt Sander de bekende priester naar zijn veelzijdige leven. Antoine Bodar leeft celibatair. Heeft hij de liefde gekend? Ligt eenzaamheid op de loer? 'Op een gegeven moment merkte mijn psychiater, een Joodse dame van 80, op: "Nou, als je die warmte zo mist, begin dan eerst maar met dominee worden in plaats van priester." Dat ik daarvoor een ander geloof zou moeten aannemen, leek haar geen probleem, haha.' Antoine Bodar heeft, zoals hij het zelf noemt, een melancholische inslag. Twee keer beleefde hij een ernstige depressie. De zelfdoding van Joost Zwagerman brengt die tijd weer naar boven. 'Als zoiets gebeurt brengt dat je weer terug. Ik ben er gelukkig doorheen gekomen.' En Antoine Bodar neemt geen blad voor de mond, zo ook niet als hij zijn mening geeft over de huidige populaire paus Franciscus. 'Je kunt ervoor kiezen te zwijgen zodat je geen schrammen op kunt lopen. Maar dat zit niet in mijn karakter, ik ding niet naar de gunst.'

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Arita Baaijens

Tijdens een reis naar Israël komt Arita Baaijens voor het eerst in de Sinaï woestijn en dat maakt zo'n grote indruk dat de wens groeit om daar langer te verblijven. Het duurt nog jaren voordat ze haar eerste echte ontdekkingsreis maakt, het is magisch, de woestijn past haar als een oude jas. Jaar in jaar uit trekt ze elke winter door de woestijn, met één of meerdere kamelen. Wat ze niet voor mogelijk had gehouden gebeurt: in 2004 kan de woestijn haar niet meer betoveren en Arita raakt in een diepe depressie. 'Van rasoptimist en levensgenieter was ik gedegradeerd tot een hulpeloos wezen, ik zag maar één uitweg, ik moest op zoek naar een nieuwe obsessie die mijn leven weer kleur zou geven'. Zo komt ze in het zuidwesten van Siberië terecht, in het Altajgebergte. Onvermoeibaar trekt ze op een paard over de besneeuwde bergen en door donkere wouden waar wolven en beren wonen. De mensen die ze daar ontmoet adviseren haar om op zoek te gaan naar het legendarische Shambhala, het verborgen paradijs. Eerst voelt ze daar helemaal niets voor, maar dan denkt ze: 'hoe onmogelijker de uitdaging, hoe groter de kans dat in mij opnieuw een heilig voor ontbrandt'. Geleidelijk aan zet deze zoektocht haar leven weer op de rails.

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Margriet van der Linden

Journalist Margriet van der Linden, voorheen hoofdredacteur van Opzij en natuurlijk bekend van 'Wie is de Mol?', groeit op in een orthodox-protestants gezin. Al snel voelt ze zich niet thuis tussen alle geboden en verboden, ze is anders en gesteld op haar vrijheid. Het schrijven van haar boek 'De liefde niet' brengt Margriet weer terug naar dat meisje dat ze vroeger was. 'Ik heb dat meisje van toen een tijd op afstand gehouden, maar vroeg of laat staat ze toch weer op de stoep'. Langzamerhand maakt Margriet zich los uit het strenge milieu en gaat ze haar eigen leven leiden. 'Ik dacht continu; er moet meer zijn en wat is dat dan? Ik wil het weten!' Uiteindelijk gaat Margriet een kant op die totaal niet strookt met de normen en waarden die ze van huis uit heeft mee gekregen. Ze werkt voor de televisie, leeft in alle vrijheid en als klap op de vuurpijl trouwt Margriet met een vrouw. Het contact met haar ouders is daardoor moeizaam, Margriets manier van leven wordt verzwegen. Een aantal jaar geleden hakt Margriet de knoop door; ze verbreekt het contact. Een pijnlijk besluit. 'Ja, dat was moeilijk. Het was ook niet voor niks, maar ik wens het niemand toe.'

Deze uitzending bekijken

De wandeling

De Wandeling: Lils Mackintosh

Lils wordt als baby naar het 'schippersklooster' gebracht, haar ouders gaan scheiden en kunnen niet voor haar zorgen. De vader van Lils is de destijds populaire muzikant Max Woiski jr. die in de jaren 60 meerdere hits had (o.a. Je bent nog niet gelukkig met een mooie vrouw). Ze heeft gelukkige jaren in het klooster. Na drie jaar komt vader haar ophalen uit het schippersklooster, hij heeft een andere vrouw. Lils herkent hem niet en schrikt zich een hoedje omdat ze nog nooit een zwarte man heeft gezien. In het nieuwe gezin voelt ze zich een buitenbeentje en bovendien ontpopt haar vader zich als een tiran. De buitenwereld denkt dat Lils het voorbeeld van haar 'geweldige' vader zal volgen, maar daar wil ze niets van weten. Ze wil niet op haar vader lijken en besluit om kleuterjuf te worden. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en als haar muzikale talent bij toeval wordt ontdekt krijgt ze een rol in de musical Hair. Zo start haar muzikale carrière. Met vallen en opstaan vindt ze daarin haar eigen weg, in de jazz, en ze staat op het podium met grootheden als BB King en onze eigen Hans Dulfer. In 2000 wint ze een Edison met haar cd Black Girl, een kroon op haar carrière. De optredens van Lils zijn altijd een feest, maar het wordt voor haar steeds zwaarder om een avond op het podium te staan. Ze heeft namelijk een actieve vorm van reuma. Vorig jaar besloot ze om helemaal te stoppen met optreden. 'Een moeilijk maar goed besluit', zegt ze en 'gelukkig blijven de liedjes mij nog vinden'.

Deze uitzending bekijken