True
Informatief.TV - TV kijken via internet, de beste Informatieve tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Medialogica - Alle afleveringen
Medialogica
Medialogica: Dutchbat: Het 'Echte' Verhaal

Waarom compenseert de Nederlandse Staat Dutchbat-veteranen voor de negatieve beeldvorming? En wie bepaalde de beeldvorming: de media, het ministerie van Defensie of de Dutchbatters zelf? Premier Rutte maakte zomer 22 excuses aan Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon dat in 1995 betrokken was bij de val van Srebrenica. De Dutchbat-veteranen krijgen ook 5000 euro, onder meer voor de onterechte kritiek en negatieve media-aandacht. Met: Twan Huys, Coen Verbraak, Joris Verhoeven en Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Boudewijn Boots.



Medialogica
Medialogica: Al red je er maar één

Welke beelden domineren het debat rond het adoptiedossier? En wat is het effect daarvan op het adoptiesysteem? Minister Weerwind van Rechtsbescherming besloot om adopties uit het buitenland weer toe te staan, maar critici vinden juist dat Nederland hier onmiddellijk mee moet stoppen. De misstanden in het adoptiesysteem zouden worden overvleugeld door een onterecht geschetst beeld dat adoptie in het belang van het kind zou zijn. Voorstanders daarentegen zijn van mening dat een klein groepje critici te veel aandacht krijgt en dat dit adoptie in een te negatief daglicht stelt.



Medialogica
Medialogica: Politiegeweld in Beeld

Onderzoek naar de beeldenstrijd rond het politiegeweld tijdens de coronaprotesten. Bij demonstraties wordt iedere politieklap of aanhouding tegenwoordig met mobieltjes gefilmd en online gedeeld. Met als gevolg een stortvloed aan negatieve reacties. De politie klaagt dat de video's een oneerlijk beeld schetsen. Ze zouden op sociale media uit de context worden gehaald. De betogers zien in de beelden juist het bewijs van buitensporig politiegeweld. Wat betekent deze beeldenstroom voor het imago van de politie? En met welk doel worden de beelden online verspreid?



Medialogica
Medialogica: Het verraad van Anne Frank

Reconstructie van de opkomst en de ondergang van het omstreden boek 'Het verraad van Anne Frank'. Begin 2022 wijst een Nederlands coldcaseteam in het boek de Joodse notaris Arnold van den Bergh aan als de verrader van Anne Frank. Het is wereldnieuws en het team krijgt bij belangrijke media alle ruimte voor hun onthulling. Maar die media blijken verregaande afspraken te hebben met de uitgever van het boek. Na een storm van kritiek door historici op de beschuldiging, wordt het boek in maart 2022 door de Nederlandse uitgever uit de handel gehaald.



Medialogica
Medialogica: Het toeslagendrama in drie aktes

Hoe kon het gebeuren dat de overheid burgers jarenlang als fraudeur zag? Welke rol spelen media bij het blootleggen van de toeslagenaffaire? Reconstructie van de beeldvorming op drie cruciale momenten. Van de Bulgarenfraude in 2013 tot een kritisch rapport van de Nationale Ombudsman uit 2017 en de latere onthullingen door journalisten van Trouw en RTL Nieuws. Langzaam maar zeker komen de ernst en de omvang van de toeslagenaffaire aan het licht. Waarom heeft het vijftien jaar geduurd? En welke rol spelen beeldvorming en media hierbij? Met: Siebe Sietsma, Eva González Pérez, Jan Kleinnijenhuis, Pieter Klein en Renske Leijten.



Medialogica
Medialogica: Destroy my face

Hoe een kunstwerk na een fel onlineprotest van een skatebaan wordt verwijderd. Cancelcultuur of een zelfreinigend vermogen van de kunsten? Het kunstwerk 'Destroy my face' van Erik Kessels wordt binnen een week verwijderd, omdat sponsoren zich dreigden terug te trekken n.a.v. een onlinepetitie. De aanklacht tegen het ons opgedrongen schoonheidsideaal werd vrouwonvriendelijk bevonden. Wat betekent dit voor het publieke debat over de kunsten? Wat beweegt de actievoerders? En is hier nu sprake van cancelcultuur? Met: Erik Kessels, Mechteld Jungerius, Rachel Morón, Rinse Staal, Nanja van Rijsse, Fleur van Muiswinkel en Jan Hoek.



Medialogica
Medialogica: Wetenschap in de frontlinie

Over corona, twijfel en wetenschap in de publieke arena. In de media en samenleving ontstaat het beeld dat het land wordt bestuurd door virologen, met het RIVM en Outbreak Management Team voorop. Maar wat gebeurt er achter de schermen bij het RIVM? Wat is hun rol? Het instituut verschijnt steeds vaker als gesloten bastion in de media, waar men vasthoudt aan achterhaalde inzichten of juist onnodig strenge maatregelen doordrukt. Dat maakt de wetenschap meteen ook het mikpunt van kritiek. Hoe verhoudt wetenschap en de daarbij horende onzekerheden zich tot de media-arena, waarbij juist stelling nemen een positie aan de talkshowtafel oplevert?



Medialogica
Medialogica: De zaak Ait-Taleb

Hoe kon het beeld ontstaan dat een Amsterdamse antiradicaliseringsambtenaar binnen de Stopera leiding zou geven aan een 'Marokkanen-netwerk'? Saadia Ait-Taleb kwam in 2017 volop in het nieuws na vermoedens van belangenverstrengeling. De ambtenaar zou een privérelatie hebben met de hoofdpersoon uit een van haar campagnes, Said J., en hem opdrachten hebben gegund. Na ontslag door wijlen burgemeester Van der Laan staan de kranten vol verhalen over vriendjespolitiek. Ait-Taleb zou de spil zijn van een 'Marokkanen-netwerk'. Het OM besluit haar te vervolgen voor fraude. Drie jaar later wordt Ait-Taleb door de rechter van alle blaam gezuiverd. Zij blijkt zich samen met Said J. te hebben ingezet voor een geheime 'Grijze Campagne' van de gemeente om radicalisering tegen te gaan. Ook haar strafontslag houdt de gemeente opnieuw tegen het licht. Met: Marcel Wiegman, Nikki Sterkenburg, Janny Groen, Fatimazohra Hadjar, Peter Scholten, Fatima Elatik en David Kenning.



Medialogica
Medialogica: Worstelen met Q

Een onderzoek naar de opkomst van de complotbeweging QAnon, inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met honderdduizenden volgers. Hoeveel aandacht verdient de beweging? QAnon-aanhangers geloven in een deepstate complot waar president Trump tegen strijdt. Maar ook in een pedofielennetwerk gerund door hooggeplaatste politici en beroemdheden. Daarnaast koesteren zij een groot wantrouwen tegen de traditionele media. Over hoe een spel in de krochten van het internet uitgroeit tot een beweging die zich buiten de VS verspreidt en óók Nederland bereikt. Over de dilemma's waar journalisten mee worstelen. Maakt berichtgeving de aanhang juist niet groter? En wat is de invloed van de complottheorie op de verkiezingscampagne? Met: Rudy Bouma, Dale Beran, Will Sommer, Jaron Harambam, Alex Kaplan en Frits van Exter.



Medialogica
Medialogica: Cornelius Haga Lyceum - aanjager of opgejaagd?

Een alarmerende brief over het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam ontketent een strijd. Welke spelers bepalen het beeld rondom de school? Hoe onderscheiden journalisten hier feit van fictie? Hoe een school in een ware mediastorm terechtkomt. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid stuurde een alarmerende brief over het Cornelius Haga Lyceum. 'Richtinggevende personen' daar zouden onder invloed staan van 'salafistische aanjagers' en banden hebben gehad met een terroristische organisatie. Aanvankelijk is de teneur in de media en de politiek dat de 'haatschool' zo snel mogelijk gesloten moet worden. De strijd tegen 'het Haga' groeit zo uit tot een slag om de beeldvorming. Zijn er wel aanjagers actief of wordt de school vooral opgejaagd?



Medialogica
Medialogica: Boerenprotest

In oktober 2019 verschijnen opeens overal trekkers als symbool van protest. Boeren vragen om meer waardering. Het lijkt een spontane actie, maar er zit een zorgvuldig geregisseerde operatie achter. De toon van de actie verandert naarmate het protest aanzwelt. Een deel van de boeren heeft geen vertrouwen meer in de overheid en de stikstofcijfers van het RIVM. Het gevolg: hardere acties. Over de belangen en de beeldvorming rondom de boerenprotesten.



Medialogica
Medialogica: Ziektebeeld - over de media en het coronavirus

Iedereen wordt overspoeld met berichtgeving over corona. Kan de burger nog wel zijn weg vinden in die overvloed aan informatie? Maken de media de crisis niet groter dan hij is? En, welke politici proberen van de situatie te profiteren? Dagelijks zijn er updates over het actuele dodental en videoberichten van 'het front'. Intussen probeert de regering ons gedrag te beïnvloeden met slogans, social influencers en persconferenties. 'Medialogica' doet een poging de beeldvorming over corona te duiden.



Medialogica
Medialogica: Den Dolder onder het vergrootglas

Al meer dan een eeuw verblijven er psychiatrische patiënten in Den Dolder, maar door de moord op Anne Faber ligt de forensisch psychiatrische kliniek onder een vergrootglas. Ieder incident leidt tot grote ongerustheid onder buurtbewoners en aandacht in de media en politiek. Hoe ervaren werknemers van de kliniek het dat er continu over hun schouder wordt meegekeken? In hoeverre klopt het beeld dat wordt geschetst als het om de risico's van de patiënten gaat? En wat betekent dit alles voor de verhouding tussen het dorp en de instelling?



Medialogica
Medialogica: Handboek voor haatzaaiers

Onderzoek naar hoe op sociale media een geraffineerd spel van haatzaaien en polarisatie is ontstaan en wie daar belang bij hebben. Een spel met online handleidingen waarin staat hoe je je mening kan doordrukken en tegenstanders monddood maakt. Hoe kan het dat complottheorieën, zoals 'omvolking' - linkse politici zouden plan hebben gesmeed om 'originele' bevolking van Nederland te vervangen - steeds meer mainstream worden? Hoe worden media bespeeld hierin mee te gaan? En heeft de journalistiek hier wel een goed antwoord op?



Medialogica
Medialogica: Ragawede - Hoe manage je de beeldvorming rondom een massamoord?

Eind 1947 voerden Nederlandse militairen tientallen standrechtelijke executies uit in het Indonesische dorp Rawagede. De verantwoordelijke militairen werden nooit vervolgd. Hoe kan dat? Onderzoek van de VN veroordeelde Nederland, maar Den Haag stopte het rapport in een diepe la. Bijna zeventig jaar later onderzoeken historici, op verzoek van de Nederlandse regering, het geweld dat in de jaren veertig in Indonesië plaatsvond. Waarom moest dit zo lang duren? Wat is het beeld dat de regering door de jaren heen rondom de executies heeft gecreëerd? Welke lezing stelden journalisten, activisten en wetenschappers daar tegenover? En wat is de houding van de Indonesische regering als het om het huidige onderzoek gaat?



Medialogica
Medialogica: Xi, Xi wat jij niet ziet

De Chinese overheid probeert ons beeld van China te beïnvloeden en hanteert daarbij de wortel en stok: zij financiert het Chinese taalonderwijs in Nederland en intimideert Chinacorrespondenten. Volgens oud-Chinacorrespondent Tom Van de Weghe kun je in China alleen succesvol zijn als correspondent als je het spel meespeelt door kritische berichten af te wisselen met positieve geluiden. Behalve intimidatie, past China ook publieksdiplomatie toe. In Nederland leren ruim 2800 Nederlandse scholieren op kosten van de Volksrepubliek Chinees. China zou dat doen om de dialoog te bevorderen, maar volgens critici bedrijft China pr via de schoolbanken.



Medialogica
Medialogica: Aanrijding of aanslag?

Op 10 juni 2017 rijdt een man in een Peugeot 307 het Stationsplein in Amsterdam op. Hij raakt voetgangers, er vallen gewonden. De auto komt tot stilstand tegen de ingang van het metrostation. Een auto die op mensen inrijdt, dat is eerder gezien. In Nice, Stockholm en Londen. Is dit een aanslag? Nee, zegt de Amsterdamse politie, de man is diabetespatiënt en onwel geworden. Maar er zijn ook twijfels. Waarom dat roekeloze rijgedrag en waarom zijn er toch geen camerabeelden? Als later blijkt dat de chauffeur van Marokkaanse afkomst is, wordt het vermoeden dat er meer aan de hand is versterkt. In Medialogica een reconstructie: Wat gebeurde er op die dag in Amsterdam. Hoe gingen overheid, media en de burger daarmee om? En wat doet de angst voor terreur met ons?