True
Informatief.TV - TV kijken via internet, de beste Informatieve tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Historisch Bewijs - Alle afleveringen
Historisch Bewijs
Historisch bewijs: Zwaard Grutte Pier

Het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier is een van de bekendste stukken van het Fries Museum en zou van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier zijn geweest. De experts duiken in een oer-Hollands verhaal over een onbekendere periode uit de geschiedenis van Nederland. De experts onderzoeken met C14-datering de leeftijd van het houten handvat en in Engeland onderzoeken ze het ijzer. Bovendien halen ze er een martialartsexpert bij.



Historisch Bewijs
Historisch bewijs: Blinddoek Judith van Dorth

Judith van Dorth is een van de weinige vrouwen die in Nederland ter dood veroordeeld zijn. Dat gebeurde aan het einde van de 18e eeuw omdat ze openlijk koningsgezind was tijdens de Bataafse Republiek. De blinddoek die bij haar executie werd gebruikt zou onderdeel zijn van de collectie van het Rijksmuseum. Maar klopt dat ook echt? Met behulp van een forensisch archeoloog, materiaal- en dradenonderzoek en bronnenonderzoek probeert het team de waarheid rond de doek te achterhalen.



Historisch Bewijs
Historisch bewijs: Vlag Barentsz

In het Rijksmuseum in Amsterdam en in een Noors museum zouden stukjes liggen van de vlag van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 een doorgang naar het oosten probeerde te vinden. Maar is dit echt zo en horen de stukjes bij elkaar? Het team vertrekt naar Tromso en duikt daar in het krantenarchief. Ze doen kleurstofonderzoek op de stukjes stof en met kunstmatige intelligentie proberen ze de vlagdelen weer in elkaar te puzzelen.



Historisch Bewijs
Historisch bewijs: Maansteen

Het is halverwege de 20e eeuw als er midden in de Koude Oorlog een ruimtewedloop plaatsvindt tussen de Russen en de Amerikanen. Het lukt de Amerikanen uiteindelijk op 20 juli 1969 als eerste om voet op de maan te zetten. Nixon schenkt aan staatshoofden een stukje tastbaar bewijs van hun superioriteit: maanstenen. Ook koningin Juliana krijgt dit cadeau. Maar zijn de maanstenen, die in Rijksmuseum Boerhaave te Leiden liggen, daadwerkelijk door Neil Armstrong meegenomen tijdens de Apollo 11-missie? Het team van experts gaat op onderzoek uit.



Historisch Bewijs
Historisch bewijs: Willemsorde van Van Speijk

Is de vervormde Willemsorde in het Marine Museum in Den Helder daadwerkelijk de orde die Jan van Speijk droeg op het moment dat hij zichzelf en zijn bemanning opblies op de kanonneerboot #2 tijdens de Belgische opstand in 1831? Het team van experts voert onderzoek uit rondom de Willemsorde van Van Speijk, een van de grootste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Zo worden het Nederlands Forensisch Instituut en Defensie bij het project betrokken om de ontploffing van het schip van Jan van Speijk na te bootsen en wordt Van Speijks autopsierapport onderzocht.



Historisch Bewijs
Historisch Bewijs: Tong en Vinger

Het Haags Historisch Museum bezit een doosje met daarin een vinger en een tong. Als het verhaal klopt zijn die afkomstig van de gebroeders De Wit, slachtoffers van de gruwelijkste politieke moord in de Nederlandse geschiedenis. Áls het verhaal klopt. Met de nieuwste technieken probeert het NFI een DNA-profiel te verkrijgen met materiaal uit het graf van de moeder van de broers.



Historisch Bewijs
Historisch Bewijs: Zilver

Is de schaal die in het Rijksmuseum staat echt vervaardigd uit zilver afkomstig uit de door Piet Hein op de Spanjaarden veroverde zilvervloot? Tijdens het onderzoek naar de herkomst van de schaal, die op inventarislijsten van de zilvervloot niet voorkomt, doet het team een baanbrekende ontdekking. En in de eeuwenoude mijnen van Mexico wordt erts gedolven om deze te vergelijken met de samenstelling van het zilver van de schaal. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp.



Historisch Bewijs
Historisch Bewijs: Hoed

Is de hoed die in het Rijksmuseum ligt werkelijk de hoed die Ernst Casimir, voorvader van koning Willem-Alexander, op had toen hij in 1632 door een dodelijke kogel in zijn hoofd werd getroffen? Het onderzoeksteam van het Rijksmuseum pluist de archieven van het Koninklijk Huisarchief uit, op zoek naar informatie over de herkomst van deze bijzondere hoed en ze doen een belangrijke ontdekking. Voor het materiaal-technisch onderzoek wordt samen met het NFI een heuse schietreconstructie opgetuigd en er wordt gezocht naar menselijke resten op de reliek. Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van dit kunsthistorische voorwerp.



Historisch Bewijs
Historisch Bewijs: Verfzakjes

Het team doet onderzoek naar de vermeende verfzakjes van Rembrandt uit de collectie van Jan Six van Hillegom. Als deze echt zijn, is het wereldnieuws: er is nooit iets van zijn schildermateriaal teruggevonden. Robert van Langh krijgt de unieke kans om met de verfzakjes naar een deeltjesversneller in Hamburg te gaan, een zeer innovatief onderzoeksmiddel. Met de intense straling kan hele gedetailleerde informatie over de samenstelling verkregen worden. Kunnen de zakjes aan de hand van die informatie aan Rembrandt gelinkt worden? Het team van het Rijksmuseum doet er alles aan om de onderste steen boven te krijgen in een baanbrekend onderzoek naar de echtheid van deze en andere kunsthistorische voorwerpen.