True
Informatief.TV - TV kijken via internet, de beste Informatieve tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Informatief.TV

Kruispunt - Alle afleveringen

Kruispunt

Kruispunt: Terug naar Santiago

Het wandelseizoen is weer begonnen en veel mensen trainen voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Een van hen is Jacqueline Molenaar. Een paar jaar geleden kwam Kruispunt haar tegen in Spanje en dit jaar gaat ze de Camino weer lopen.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: De rijdende dokter

Hij is al een aantal jaren met pensioen, maar toch zet Robbert Kamerling (71) uit Oegstgeest elke dag de wekker om in alle vroegte gewapend met zijn dokterstas in de auto te stappen, op weg naar ouderen die hulp nodig hebben. Meer dan veertig jaar werkte hij als verpleeghuisarts, tot hij met pensioen moest. Terwijl generatiegenoten op de golfbaan staan, kiest hij ervoor om zich vrijwillig in te zetten voor kwetsbare ouderen die in het zorggat vallen. In zijn eentje probeert hij zo de lacune in de ouderenzorg te vullen. Kruispunt in het kielzog van de rijdende dokter.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Het raadsel zelfdoding

Drie jonge mensen die zichzelf van het leven beroofden. Hun nabestaanden gaan op zoek naar de grote vraag: Waarom? Ingrid Kamerling maakte een film over de zelfdoding van haar zusje, Sanne Kooiman over die van haar vriend. Stanneke Lunter schreef een boek over haar dochter, die zeventien was toen ze uit het leven stapte.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Ondines vloek

Magda en Tomasz uit Polen zijn net ouders geworden van een zoon. Leo is geboren met een zeldzame levensbedreigende aandoening. Een ziekte met een wonderlijke naam: 'Ondines vloek'. De wetenschap spreekt van CCHS, ofwel aangeboren centraal hypoventilatiesyndroom. Daardoor kan Leo in zijn slaap zomaar stoppen met ademhalen. De baby kan dan ook alleen leven op een medische ventilator. Als een vorm van therapie leggen de ouders het eerste levensjaar met hun zoontje vast op camera en dat levert een indringend portret op dat twee jaar geleden werd genomineerd voor een Oscar en nu voor het eerst is te zien op de Nederlandse televisie.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: De lente begint in Limburg

Na jaren van krimp en crisis lijkt de lente weer te beginnen in Limburg. De provincie klimt voorzichtig weer uit het dal. Voelen de Limburgers zich in de steek gelaten door politiek Den Haag? Terwijl heel Nederland profiteerde van de kolen uit de mijnen, stonden na de sluiting honderdduizenden Limburgers er alleen voor. De provincie kampt met leegloop en werkloosheid, maar lijkt dat tij nu te keren? Kruispunt keert onder meer terug naar de wijk Heilust in Kerkrade. Drie jaar geleden lag de buurt er verlopen bij. Tientallen dichtgetimmerde huizen stonden op de nominatie om gesloopt te worden en ook de kerk moest de deuren sluiten. Hoe is het nu met de bewoners van Heilust en wat is er geworden van de mooie plannen?

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Lang leve de liefde

Wat is het geheim van een gouden huwelijk? Stellen die meer dan een halve eeuw samen zijn doen een boekje open. Hoe hebben zij het voor elkaar gekregen in voor- en tegenspoed? Tegenwoordig wordt er steeds minder en later getrouwd en en eindigen huwelijken vaker in een scheiding. Zilveren, gouden en diamanten huwelijken worden zeldzaam. Gerda en Wim Versteeg zijn al 57 jaar samen, maar wonen noodgedwongen niet meer samen. Wim woont sinds kort in een verpleeghuis, want door zijn dementie kon hij niet langer bij Gerda thuis blijven. Pauline en Jan Hoomans vieren hun diamanten huwelijksfeest, compleet met felicitaties en een bos bloemen van de burgemeester. Ze zijn nog steeds verliefd op elkaar. Voor hen was de belofte in voor- en tegenspoed heilig.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: De STEM van Groningen

Al tien jaar ontwrichten de gasbevingen het leven van vele Groningers. Bijna moegestreden laten de Groningers hun stem weer horen in aanloop naar de verkiezingen. Kruispunt tekent de verhalen op van het letterlijk verscheurde Groningse platteland. 'Wij zitten letterlijk klem, we kunnen geen kant meer op. Er moet een oplossing komen.' Dat zijn de woorden van de intens verdrietige bakkersvrouw Abelien De Boer. Het is een noodkreet van een ouder echtpaar dat in grote problemen zit omdat hun huis en bakkerij grote schade heeft opgelopen door de aardbevingen. Het echtpaar is in de zeventig en moet noodgedwongen doorwerken in de bakkerij. Ze voelen zich aan de kant gezet door de overheid. Na dertig jaar noeste arbeid is hun bakkerij niets meer waard en is er geen geld voor een normaal pensioen. Bij Annemarie Heite sloeg wanhoop om in woede. Ze woonde met haar gezin op een zwaarbeschadigde boerderij. Haar strijd tegen gaswinner NAM werd twee jaar lang gefilmd door documentairemaker Piet Hein van de Hoek. Op de filmpremière ontmoet Kruispunt gedupeerden die zich allemaal afvragen hoe dit kan. Waar is de overheid, waarom beschermt niemand ons? De slachtoffers in Groningen voelen zich niet serieus genomen door de verschillende instanties die hierbij betrokken zijn. Er wordt ontkend dat de schade samenhangt met de bevingen en dat maakt de mensen wanhopig. Het vertrouwen in de overheid en instanties is bij velen tot het nulpunt gedaald. Hoe gaan zij straks naar de stembus?

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Wie niet rijk is moet slim zijn

Portret van een bijzondere klas uit Utrecht die leert hun eigen ervaringen in te zetten om anderen te helpen. Zij volgen een opleiding die nog maar net bestaat en opleidt tot een nieuw beroep: Ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Jongste leerling Kaisha (22) komt uit een familie die al generaties lang in armoede leeft. Ze heeft een zoontje van twee. Hij is haar grootste drijfveer om de cirkel te doorbreken.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Vechtscheiding

Het is een regelrechte nachtmerrie, de echtscheiding van je ouders. Jaarlijks krijgen zo'n 70.000 kinderen er mee te maken en te vaak blijkt het nog een ware oorlog, waar de kinderen het slachtoffer van zijn. Anne-Fleur was pas acht jaar toen haar ouders gingen scheiden. Door de vechtscheiding raakte ze haar beste vriend kwijt: haar vader. Folkert worstelt als zoveel scheidingskinderen met een loyaliteitsconflict. Kies ik voor mijn vader of moeder? En wie is er eigenlijk de schuldige? Het hartverscheurende verhaal van Folkert Koelewijn en zijn vriendin Anne-Fleur Boersma, die terugblikken op de vechtscheiding van hun ouders. De gevolgen daarvan zijn nog elke dag merkbaar.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Recht op de dood

Hebben we recht op de dood? Of is de wet Voltooid leven een brug te ver? Vol overtuiging discussiëren zes bewoners van verpleeghuis De Drie Hoven in een wel heel bijzondere gespreksgroep over hun uiteenlopende standpunten. Kruispunt praat met de ouderen op hoge leeftijd over de complexiteit van het thema voltooid leven. Zo vertelt mevrouw Bienen dat ze na het overlijden van haar man het leven niet meer zag zitten. Nu, vijf jaar later, is ze 92 en wil ze niet langer dood. Ook mevrouw Koppers is 92 jaar. Zij hoopt dat de wet er wel komt, zodat ze uit haar voltooide leven kan stappen.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Daklozen in Rome

Een unieke gebeurtenis: 6000 daklozen uit heel Europa gaan op uitnodiging van paus Franciscus naar Rome, vanwege de afsluiting van het Jaar van de Barmhartigheid. 45 Nederlandse dak- en thuislozen gaan mee op deze bedevaart naar de Italiaanse hoofdstad. Onder hen René (59), die tussen een paar kartonnen dozen op een industrieterrein woont. Zijn dakloosheid heeft hem geloviger gemaakt. Hij verheugt zich de paus te zien, hij ziet het als een spirituele ervaring.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Zusters in de zorg

Wat is het geheim van Casa Carmeli? Terwijl veel kloosters sluiten of een nieuwe bestemming krijgen gebeurt in het dorp Vogelenzang iets heel bijzonders. Onder leiding van moeder-overste Elvira Maria vaart het Karmelietessen klooster Casa Carmeli een nieuwe koers. In haar eentje zette zij een miljoenenproject op om zeventien appartementen voor ouderen uit de grond laten stampen op het terrein. Elvira en haar jonge nonnen ontfermen zich over de nieuwe bewoners. Zoals voor het echtpaar Hoffmann, die noodgedwongen gescheiden wonen omdat mevrouw na een ongeluk in een verpleeghuis belandde. Door te verhuizen naar een woning bij het klooster kunnen ze nu weer samenleven. Twee keer per dag komt een van de nonnen langs om sondevoeding geven. Kruispunt volgt de gedreven nonnen op weg naar een nieuwe toekomst.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: De God van Juliana

Op zoek naar de God van Juliana. Uit de onlangs verschenen biografie Vorstin in een mannenwereld, van Jolande Withuis, blijkt dat geloof en religie een constante factor waren in het verder zo grillig verlopen leven van Koningin Juliana. Maar waar geloofde ze in? En hoe gaf ze vorm aan haar geloof? Drie dominees die haar gekend hebben vertellen over het ondogmatische geloof van Juliana, haar 'hang naar het hogere' en haar overtuiging dat de dood niet het einde is.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Aan lager wal

Ooit had Willem een baan als stuurman op de grote vaart en zijn vrouw Irma werkte als administratieve kracht. Van dat succesvolle leven is nu niets meer over. Sinds Juni woont het echtpaar in een vochtige garagebox zonder wc of stromend water en dat terwijl ze beiden ziek zijn. De situatie lijkt hopeloos. Tot ze aankloppen bij Corrie van der Kraan. Zij en haar mensen staan dagelijks klaar voor een bonte verzamelingen mensen die het alleen niet redden in onze supergeorganiseerde welvaartsstaat. Kruispunt over mensen aan lager wal die op zoek zijn naar hulp.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: De Katwijkse ziekte

Katwijk, bekend om strand, vis en voetbal, maar ook om een dodelijke ziekte die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Hoe is het om te leven met de Katwijkse ziekte die zich als tijdbom in je hoofd nestelt. In Kruispunt onder meer het verhaal van Janny van Rijn (56).

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Opgeruimd!

We komen om in onze spullen. Kasten puilen uit, zolders en kelders liggen tjokvol. Kruispunt gaat ontspullen met een opruimcoach. Waarom hechten we zo aan materiële zaken? Marjolein Jonker woont in een 'tiny house' van twintig vierkante meter en mist niets. Monnik Thomas Quartier laat zijn sobere kamers zien. Ook hij moest afscheid nemen van zijn bezit. Worden we inderdaad gelukkiger zonder die ballast?

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Kinderen van Calais

Terwijl ontruiming dreigt, bezoekt Kruispunt met oud-kinderombudsman Marc Dullaert de alleenstaande kinderen van Calais. In de Jungle wonen naar schatting 1000 kinderen die alleen op de vlucht zijn. Vogelvrij en kwetsbaar vinden ze bescherming in het kinderrestaurant, dat gerund wordt door de Engelse Mary Jones. Zij zet alles op alles om er voor te zorgen dat de kinderen worden geregistreerd en veilig onderdak krijgen.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Vele tinten grijs

De politieke partijen hebben de jacht op de oudere kiezer geopend. Maar wie zijn de senioren waar onder andere de 50PLUS Partij zich op richt? George de Haan (71) heeft een goed pensioen en vindt dat ouderen niet moeten zeuren. Riet van Ee (71) leeft van AOW met een piepklein pensioentje. Van een onbezorgde oude dag is voor haar geen sprake. Op de 50PlusBeurs is Mieke Hoek (68) de drijvende kracht achter de stand van de 50PLUS Partij. Kruispunt over de vele tinten grijs.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt

Reportageprogramma met levensverhalen uit het hart van de samenleving over menselijke dilemma's en levensbeschouwelijke thema's.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: De dames van de DA

Miranda (42), Wilma (46) en Ria (62) werden werkloos toen 'hun' DA-drogist dichtging. Het verlies van hun baan was een grote klap. Toen volgden de gang naar het UWV en sollicitatieplicht. Met een verouderd cv moeten ze weer aan het werk zien te komen. Hoe vergaat het deze vrouwen op de arbeidsmarkt?

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Een aanslag op het geloof

Verslag vanuit Saint-Étienne-du-Rouvray. In deze Franse provincieplaats werd de 85-jarige priester Jacques Hamel door twee extremistische moslims op gruwelijke wijze vermoord. Het plaatsje werd daarmee een symbool van een zomer vol terreur. Kruispunt reist met de katholieke theoloog Hendro Munsterman, die woont en werkt in Frankrijk, af naar Saint-Etienne-du Rouvray en praat o.a. met de plaatselijke imam en de college-priester van Hamel.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Lotgenoten in Lourdes

Een unieke lotgenotenpelgrimage waarbij mensen hun verhalen en ervaringen delen: voor het eerst gaan mensen die een dierbare door een geweldsdelict zijn verloren, met elkaar op bedevaart naar Lourdes. Een aantal van hen vertelt wat zij hebben meegemaakt en hoe ze de bedevaart beleven.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Santiago

Gesprekken over het leven en de liefde. Op de weg naar Santiago praat Wilfred Kemp met pelgrims die de Camino lopen, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Ver van huis willen ze dichter bij zichzelf komen. De een omdat hij zijn werkend leven afsluit, de ander omdat ze de vergeefse zoektocht naar een vaste partner wil loslaten.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Santiago

Gesprekken over het leven en de liefde. Op de weg naar Santiago praat Wilfred Kemp met pelgrims die de Camino lopen, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Ver van huis willen ze dichterbij zichzelf komen. De een omdat hij zijn werkend leven afsluit, de ander omdat ze de vergeefse zoektocht naar een vaste partner wil loslaten.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Verhalen van de Camino

De weg naar Santiago de Compostela blijft onverminderd populair. Ook dit jaar trekken weer duizenden wandelaars naar de Spaanse pelgrimsplaats. Op de mooiste plekken hebben we onverwachte ontmoetingen met pelgrims. Reizigers die ver van huis dicht bij zichzelf komen.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Altijd Moederdag

Zorgen voor je moeder is zwaar, zeker als de relatie onder druk staat. Twee zoons en een dochter vertellen hoe zij, soms tegen de klippen op, deze taak proberen te vervullen. Een zoon vertelt over het moment waarop het hem bijna teveel werd.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Oorlog op Schier

De zoektocht van Frieder Schulze naar het oorlogsverleden van zijn vader op Schiermonnikoog. In ontmoetingen met eilanders krijgt hij het werkelijke beeld van de oorlogstijd op het eiland. Een verhaal over geallieerde bommen, slachtoffers en criminele Nederlandse SS'ers.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: We geloven 't wel

God verdwijnt naar de marge van de samenleving, maar wie of wat vult de leegte die Hij achterlaat? Kruispunt gaat op zoek naar de gevolgen voor de samenleving nu het Christelijk geloof als bindende factor verdwijnt. Met o.a. Herman Pleij, Ricky Koole en Stephan Sanders.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Brieven om nooit te vergeten

Kruispunt volgt drie patiënten met dementie die een openhartige brief schrijven aan mensen die de diagnose net hebben gekregen. Ze beschrijven de overwinning op zichzelf, de positieve kanten van de ziekte en hoe het leven gewoon doorgaat en er nog veel te genieten valt.

Deze uitzending bekijken

Kruispunt

Kruispunt: Leve de man van de SRV

Ooit reden in Nederland 2000 SRV-wagens rond. Nu zijn het er nog maar 200. Kruispunt volgt de laatste dagen van de 70-jarige SRV-man Joop Zwaagstra in Dokkum. Hij zit al 46 jaar op de wagen maar stopt binnenkort, tot grote verdriet van zijn klanten.

Deze uitzending bekijken